Menü Hungarian

A Terápiás Hipertermia Kapacítív-rezisztív Elektrotranszfer (CRET) Hatékonysága Degeneratív Nyakfájdalom Esetén

Dr. Emilia Vicent Pastor, Dr. Francesc Inglés Pernía

Department of Physical Medicine and Reabilitation, University Hospital Clinic

Valencia, Spanyolország

Hatékony és biztonságos módszer

effectiveness-of-therapeutic-hyperthermia-by-capacitive-resistive-electric-transfer-for-degenerative-neck-pain

A CRET és az ultrahang kezelés alkalmazásával is nőtt azon páciensek aránya, akiknek fájdalma enyhült, bár a CRET kezelés esetében a javulás gyorsabb és egyértelműbb.

Összefoglalásact

A fő cél az INDIBA S.A. Kapacitív- Rezisztív Elektrotranszfer (CRET) alapján működő, non-invazív rádiófrekvenciás hipertermia rendszerének összehasonlítása volt a bevett sonoforézis alkalmazással, degeneratív nyaki fájdalom esetén. A másodlagos cél a páciensek tolerancia és befogadási küszöbének megállapítása volt.

Anyagok és Módszerek

Kohort, egy központú, fázis IV, nyitott, ellenőrzött, randomizált, párhuzamos csoport tanulmány. A kutatási terv az AGEMED normával egyetértésben készült, és a Hospital Ethics Committe jóváhagyásával. Az összesen 100 résztvevőt (mindkét csoportba 50-50) a Valenciai Kórházklinika egyetemének fizioterápiás osztályáról (Department of Physical Medicine and Rehabilitation, University of Valencia Hospital Clinic) toborozták. Az „A” csoport (a hipertmiás MD-308 eszközzel) a következő séma szerint kapta a kezelést. A kapacitív elektróda alkalmazása 5 percig, majd a rezisztív elektróda 10 percig, szakaszonként. A kezelési napi egyszer, 5 egymást követő napon keresztül, tartott, majd kétnapos szünet után ismét napi egy kezelés 5 napig (maximum 10 kezelés). Szükség esetén (ha az állapotot nem orvosolták, vagy csak részben), 6 napon keresztül minden más nap plusz egy kezelést alkalmaztunk. A betegség kezelését maximum 1 hónapig tanulmányoztuk. A „B” csoport páciensei olyan terápiát kaptak, amely szakaszonként 5 perces sonoforézist kaptak, 0.2 W/cm2 dózisú ultrahang alkalmazásával. Ez az eljárás napi egyszer, 5 egymást követő napig tartott, majd két nap szünet után ismét napi egy szakasz, 5 napon át (maximum 10 kezelés).

Hatékonysági Paraméterek

Fájdalom megszűnése: Vizuális Analóg Skálán (VAS) 0-tól 10 cm-ig pontozva, ahol 0= nincs fájdalom, 10= nagyon komoly fájdalom. A VAS mérése a páciensek kezelés előtti és utáni állapotából épült fel. A fájdalom különböző csoportokban került mérésre: nap közbeni fájdalom, hosszú ideig tartó fájdalom, provokált fájdalom, spontán fájdalom.

Kiegészítésvaluations

Szédülés, alkalmi zsibbadás, hajlítás / nyújtózás korlátozódása, forgatás és oldalsó hajlítás, a Meigne technikák szerint, más elő- és utókezelési tünet, egyidejűleg alkalmazott gyógyszerek jelentése.

Eredmények

A fájdalom nélküli betegek aránya mindként csoportban növekedett a kezelési szakaszok előrehaladtával, ugyanakkor egyértelműbb a javulás a CRET csoportban a kezdeti állapotokhoz képest. A napközbeni fájdalom tekintetében a CRET csoport alanyai esetében nagyobb mértékben csökkent a fájdalom. A provokált fájdalom mindkét csoportban javult, bár a CRET kezelés gyorsaság szempontjából a kezdetektől fogva szignifikáns statisztikai eredményeket produkál (p<0.005), míg az ultrahang csoport az első 6-10 kezelésig nem érezte a javulást. Még egy esetben előnyösebbnek tűnt a CRET tendenciája, de ez nem ért el statisztikailag jelentős szintet: a spontán fájdalom javulása az első szakasz alkalmazásától érzékelhető volt ebben a csoportban, és ez az enyhülés fenntarthatóbb, mint az ultrahangosoknál (csoporton belüli statisztikai jelentőség). Az INDBA hipertermiás metódusa, a Kapacitív- Rezisztív Elektrotranszfer (CRET) bizonyította hatékonyságát és megbízhatóságát a degeneratív nyaki fájdalom kezelésében, fájdalomcsillapító hatása gyorsabb, mint az ultrahang (ami ennek a betegségnek a klasszikus terápiája).

Még több tanulmány

Válasszon nyelvet

Értesítések bezárása