Menü Hungarian

Tecar Terápia az Akut és Krónikus Sportbetegségeknél

Ganzit G.P., Stefanini L., Stesina G.

FMSI (Italian Sports Medicine Federation), CONI Institute of Sports Medicine, Torino

Olaszország

Ideális az akut és krónikus sport sérüléseknél

tecar-therapy-in-the-treatment-of-acute-and-chronic-pathologies-in-sports

A páciensek nagy többsége fájdalomcsökkenésről és funkció javulásról számolt be a kezelés végére.

Összefoglalás

Ebben a tanulmányban a Tecar terápiát vizsgáljuk, amely akut és krónikus csontízületi állapotokat kezel, kapacitív és/ vagy rezisztív energiaátviteli rendszerben működik, hosszú hullámú rádiófrekvencia tartományban. A tecar terápia egy energiatranszfer, amely egy kapacitív szigetelt elektróda és egy rezisztív vezető elekróda segítségével jut a mélyszöveti rétegbe. Az eszközben található generátor jeleket bocsát ki 0.5 MHz frekvencián és 300 watt maximális teljesítményen. A tanulmány 327 alanyt vizsgál (120 nő, 207 férfi), 18 és 60 év közöttieket, akut és krónikus sportbetegségekkel. Két csoportra osztottuk őket: 68 előzőleg nem kezelt akut, és 259 korábban különböző módszerekkel kezelt, krónikus állapotú páciensre. A sorozat rezisztív kezeléssel indult, a semleges elektróda 10 perces felhelyezésével (izom betegség esetén 5 percen keresztül), ezt követte a kapacitív elektróda alkalmazása, szintén 10 percig (izom betegség esetében15 perc).

A hatékonyság ellenőrzését és értékelését Steinkbrocker osztályozás segítségével végeztük, valamint Vizuális Analóg Skálán, 0-tól 10-ig terjedő pontozással ( 0= fájdalommentesség, 10= elviselhetetlen fájdalom). Ízületi, izom és ínbetegségeket kezeltünk, ezen belül azokat az izom kórképeket, amelyek a legnagyobb változást mutatták a funkciós csoportban.

 

Eredmények

A páciensek nagytöbbsége funkciójavulást és fájdalomcsökkenést tapasztalt a terápia végére, és a kategóriák módosulása a Steinbrocker indexen, és a VAS skálán is jelentős statisztikailag,akut és krónikus állapotokban, valamint a 3 megfigyelt betegségtípusban.

A kapott eredmények azt mutatják, hogy a Tecar terápia hasznos a mozgásrendszert érintő sportbetegségek kezelésében. Hatékonyságát tekintve nagyjából lefedi a több terápiás módszert, ugyanakkor sajátos jellemzőinek köszönhetően akkor is pozitív hatásokat produkál, mikor más módszerek eredménytelenek.

Még több tanulmány

Válasszon nyelvet

Értesítések bezárása