Menü Hungarian

Az MF Kapacitív Kontaktus Diatermia plusz Nyújtás versus Nyújtás Önmagában a Négyfejű Combizmon alkalmazva – Kísérleti Eredmények

Pancari G., Di Domenica F., Ferrari G., Nappo D., Tornese D., Gallamini M.

Rendkívüli mozgástartomány növekelés

mf-capacitive-contact-diathermy-and-stretching-of-rectus-femoris-versus-stretching-slone--experimental-findings

Vizsgálatunk eredménye alapján jelentősnek mondható különbség mutatkozik a kombináltan kezelt végtagok javulásában, mint a kontroll csoportban, ahol csupán nyújtást alkalmaztunk.

 

Összefoglalás

Visszaground

A nyújtás a TR-terápia része, minden hivatásos és amatőr sportoló edzésprogramjához is hozzátartozik. Az MF kontaktus diatermia egyik képessége, hogy hipertermiát okoz a mélyebb rétegekben, illetve segíti az izomzat formálhatóságát.

A Tanulmány Célja

A tanulmány célja az volt, hogy értékelje a fizioterápia és az aktív testmozgás együttes alkalmazását a merevség csökkentése és az izom nyújthatóság érdekében.

A Teszt

63 alany vetette alá magát az egyszeri aktív nyújtás kezelésnek, fekvő helyzetben, az egyenes combizom területén. A terápiás csoportban kapacitív diatermia kezelést 20 percig alkalmaztuk egy random kiválasztott alsó végtagon, majd intermittent aktív dinamikus, kétoldalú nyújtást végeztünk az utolsó 10 percben. 126 végtagot értékeltek, ugyanazon kezelő által, aki standard térd flexió vizsgálatot végzett az egyenes combizom merevsége és hosszúsága felbecslésére, a terápia előtt, közvetlenül utána, illetve 24 órával később.

Eredmények

Vizsgálatunk (63 végtagnál nyújtás és diatermia, 63 végtagnál csak nyújtás) eredménye alapján jelentősnek mondható különbség mutatkozik a kombináltan kezelt végtagok javulásában, mint a kontroll csoportban, ahol csupán nyújtást alkalmaztunk. A pozitív hatás 24 órán keresztül érzékelhető. A további kísérletek alcsoportok alapján, nem, súly, testszerkezet, fizikai aktivitás megerősítette a pozitív hatás tényét, a T-próbán nem produkáltak jelentős értékeket.

Még több tanulmány

Válasszon nyelvet

Értesítések bezárása