Menü Hungarian

A Derékfájás és a Térdkopás (gonarthrosis) kezelése Hipertermiával

Saggini R., De Antoni A., Cancelli F., Cacchio A., Di Mascio R., Di Nicola M., Ballone E.

Nincs fájdalom 12hónappal a kezelés után

hyperthermia-to-treat-low-back-pain-and-gonarthrosis

Az eredmények statisztikai elemzése jelentős fájdalomcsillapítást mutat a terápia végére, illetve a kezelés bekerült a FANS listába.

Összefoglalás

A tanulmány célja meghatározni az MRI-vel diagnosztizált porckorongsérv miatti derékfájás hipertemiás kezelésének eredményét, illetve enyhíteni a röntgennel diagnosztizált térdízületi gyulladást.

Anyagok és Módszerek

80 páciens vetette alá magát a kísérletnek, két csoportra osztva. Az egyiket 35 derékfájástól szenvedő páciens, a másikat 45 térdízületi gyulladástól (gonarthrosis) szenvedő páciens alkotta. Heti három alkalommal,10 szakaszból állló, alkalmanként 30 perces kezelési ciklust végeztünk. A pácienseket VAS skálán értékeltük és egy kérdőívvel, mely alapján a módszer a FANS adatbázisba (anti-steroid-inflammatory-drugs) kerülhet.

Eredmények

Az eredmények statisztikai elemzése alapján jelentős fájdalomcsökkennés mutatható ki, a térdízületi gyulladásos csoport VAS skálán kimutatható állapot javulása következtében, illetve a terápia után 6 és 12 hónappal végzett mérések alapján a módszer a FANS csoportba került. A derékfájást illetően, az esetek statisztikailag jelentős többségében a fájdalom csökkent a 6 és 12 hónapos utánkövetés során.

Még több tanulmány

Válasszon nyelvet

Értesítések bezárása